Η Αδηφαγία ή Αδηφαγική Διαταραχή είναι μια από τις πιο συνηθισμένες διατροφικές διαταραχές που ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους.
Πρόκειται για μια σοβαρή ψυχική ασθένεια, που οι επιστήμονες υγείας άρχισαν να την αναγνωρίζουν από τις αρχές του 1990. Εμφανίζεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες όλων των ηλικιών.
Τι ακριβώς είναι η Αδηφαγία
Τα άτομα με Αδηφαγική Διαταραχή, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους.
Για την ακρίβεια, η ποσότητα φαγητού που καταναλώνουν είναι πολύ περισσότερη από αυτή που θα μπορούσαν να καταναλώσουν σε φυσιολογικές συνθήκες και τα επεισόδια υπερφαγίας επαναλαμβάνονται τουλάχιστον δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.
Ωστόσο, τα άτομα με Αδηφαγία δε χρησιμοποιούν αντισταθμιστικές συμπεριφορές. Δηλαδή, δεν προσπαθούν να αποβάλλουν την τροφή αμέσως μετά με πρόκληση εμέτου, υπερβολική άσκηση ή περιορισμό θερμίδων μετά τα υπερφαγικά επεισόδια όπως συμβαίνει στην Νευρική Βουλιμία..
Τι νιώθει ένα άτομο με Αδηφαγία
Τις περισσότερες φορές, οι αδηφάγοι νιώθουν ενοχές και ντροπή και γι’ αυτό επιλέγουν να τρώνε μόνοι τους.
Αισθάνονται άγχος για την διατροφή τους, ασχολούνται συνεχώς με το φαγητό, την εικόνα του σώματος και το βάρος τους. Εμφανίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυξημένη ευαισθησία σε σχόλια γύρω από το σώμα τους.
Τα υπερφαγικά επεισόδια συχνά συμβαίνουν σε περιόδους άγχους ή θυμού ή γενικότερης κακής ψυχολογίας. Εν τέλει, η Αδηφαγική Διαταραχή τις περισσότερες φορές είναι ένας τρόπος “διαχείρισης” των δυσάρεστων συναισθημάτων που βιώνουν οι άνθρωποι αυτοί και εκτόνωσης απ’ την καθημερινότητά τους.
Συνέπειες Αδηφαγίας
Η διαταραχή της επεισοδιακής υπερφαγίας φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία και διάφορες επιπλοκές όπως ο διαβήτης, διάφορες καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Σε αρκετές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και απομόνωση από το κοινωνικό περιβάλλον.
Επομένως, η θεραπεία της είναι πολύ σημαντική και επιτυγχάνεται ακόμα κι αν κάποιος υποφέρει για πολλά χρόνια και θεωρεί ότι δεν μπορεί να ” ξεφύγει” από αυτή την κατάσταση.
Θεραπεία Αδηφαγίας
Η θεραπευτική προσέγγιση στην Αδηφαγία, απαιτεί την συμβολή Διατροφολόγου ειδικά εκπαιδευμένου στις Διατροφικές Διαταραχές. Κάποιες φορές μάλιστα και ανάλογα με την περίπτωση, είναι αναγκαία και η ψυχολογική υποστήριξη από έναν θεραπευτή αντίστοιχα εκπαιδευμένο σε αυτές τις παθήσεις.
Αρχικά, ο εκπαιδευμένος Διαιτολόγος πραγματοποιεί την λήψη αναλυτικού διατροφικού ιστορικού του πάσχοντα. Η εξέλιξη της ζωής σε σχέση με το βάρος, είναι το βασικό αρχικό βήμα στην θεραπευτική διαδικασία.
Στα επόμενα βήματα, θεμελιώνεται σταδιακά μια σωστή διατροφική εκπαίδευση. Βασικός στόχος είναι,αφενός, να αποβληθούν σταδιακά οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Αφετέρου, να υιοθετηθεί ένας ισορροπημένος και υγιεινός τρόπος ζωής, θέτοντας μικρούς στόχους σε κάθε βήμα. Με αυτήν την τεχνική, επιτυγχάνεται επάρκεια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιοχημική ισορροπία στο σώμα του ασθενούς.
Από την άλλη πλευρά, ο ειδικά εκπαιδευμένος Ψυχολόγος εστιάζει και θεραπεύει τα συναισθήματα και τους λόγους που οδηγούν το άτομο στα υπερφαγικά επεισόδια. Είναι σημαντικό για την αποφυγή υπερφαγικών επεισοδίων, ένας άνθρωπος να αγαπάει και να φροντίζει το σώμα του.
Το φαγητό πρέπει να συνδυάζεται με θετικά συναισθήματα και ευχάριστη παρέα.
Επιστημονική υποστήριξη στην θεραπεία Αδηφαγίας
Η Αδηφαγία είναι μια ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά αρκεί κάποιος να αναζητήσει βοήθεια από εξειδικευμένους επαγγελματίες.
Αν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιο συγγενικό-αγαπημένο σας πρόσωπο ταυτίζεται με τα παραπάνω, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Είμαι Διαιτολόγος- Διατροφολόγος στην Ακράτα Αχαΐας και πιστοποιημένη Master Practitioner στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών.
Γνωρίζω τί ακριβώς πρέπει να γίνει για την θεραπεία Αδηφαγίας και μπορώ να σας εξυπηρετήσω είτε με δια ζώσης συνεδρίες είτε διαδικτυακά όπου και αν βρίσκεστε:
- τηλεφωνήστε μου στο 697 802 4560
- συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας στην ιστοσελίδα μου