Η διαλειμματική νηστεία και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα δημοφιλές διατροφικό σχήμα τα τελευταία χρόνια.

Πολύς κόσμος επιδικώκει να ενημερωθεί γι’ αυτήν στα πλαίσια της προσπάθειας απώλειας βάρους και το διαδίκτυο βρίθει πληροφοριών που πολλές φορές περισσότερο μπερδεύουν παρά απαντούν στα ερωτήματα.

Τελικά είναι το fasting ( =διαλειμματική νηστεία) αποτελεσματικό; Τι ακριβώς ισχύει και ποιους μπορεί να βοηθήσει; Ας ξεδιαλύνουμε τα πράγματα!

Τι ακριβώς είναι η διαλειμματική νηστεία

Η διαλειμματική δίαιτα είναι ένα διατροφικό μοντέλο  κατά το οποίο περίοδοι νηστείας διαδέχονται περιόδους κατανάλωσης τροφής.

Δίνει έμφαση στο χρονικό διάστημα που πρέπει να καταναλώνονται οι τροφές και όχι στο είδος τους. Δηλαδή, δεν ασχολείται με το τι καταναλώνουμε, αλλά με το πότε το καταναλώνουμε.

Μορφές της διαλειμματικής δίαιτας

Η διαλειμματική νηστεία έχει διάφορα διατροφικά σχήματα καθένα από τα οποία διαθέτει τα δικά του χαρακτηριστικά.

Διαλειμματική 16:8

Το μοτίβο 16:8 είναι το πιο σύνηθες μοτίβο fasting. Επιτρέπει στο άτομο την κατανάλωση γευμάτων μόνο μέσα ένα συγκεκριμένο 8ωρο μέσα στην ήμερα.

Τις υπόλοιπες 16 ώρες βρίσκεται σε νηστεία και επιτρέπονται μόνο τα υγρά.

ADF fasting

Στην νηστεία εναλλασσόμενων ημερών (ADF), συνίσταται η εναλλαγή ημερών νηστείας και ημερών φαγητού.

Διαλειμματική 5:2

Στο τροποποιημένο σχήμα νηστείας (5:2), επιτρέπεται η πρόσληψη τροφίμων με εξαιρετικά λίγες θερμίδες για δύο μή συνεχόμενες ημέρες την εβδομάδα.

Τις υπόλοιπες πέντε ημέρες, επιτρέπεται η κατανάλωση κατά βούληση.

Fasting και οφέλη για την υγεία

Η διαλειμματική νηστεία φαίνεται να έχει οφέλη για την υγεία.

Έχει παρατηρηθεί ότι σχετίζεται θετικά με την απώλεια βάρους, χωρίς όμως να είναι περισσότερο αποτελεσματική από την υιοθέτηση της υγιεινής διατροφής.

Το fasting oδηγεί στην μείωση του λίπους και της όρεξης καθώς και στην μικρότερη απώλεια μυϊκής μάζας. Επίσης, φαίνεται να επιδρά θετικά στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στην αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον,  η διαλειμματική νηστεία βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφιλ, μειώνοντας την «κακή» LDL χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και τους δείκτες φλεγμονής. Παράλληλα, ενισχύει την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. 

Τέλος, υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που συσχετίζουν την διαλειμματική νηστεία με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου. 

Αρνητικές επιδράσεις από την διαλειμματική νηστεία

Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να επιφέρει και παρενέργειες στον οργανισμό. 

Κάποιες πιθανές είναι η πείνα, η εξάντληση, οι διαταραχές ύπνου, η ευερεθιστότητα, η χαμηλή συγκέντρωση  και οι πονοκέφαλοι. Βέβαια, όταν το σώμα συνηθίσει το νέο διατροφικό πρότυπο, τα συμπτώματα υποχωρούν, μέσα στον 1ο μήνα. 

Επίσης, στη διαλειμματική δίαιτα μπορεί να μην είναι επαρκής η πρόσληψη σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες και τα μέταλλα. Αυτό το γεγονός, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα άλλα προβλήματα υγείας.

Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η διαλειμματική νηστεία, λόγω της στέρησης τροφής για αρκετό χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγικά επεισόδια και κατ’ επέκταση σε διατροφική διαταραχή ή να επιδεινώσει μία ήδη υπάρχουσα συναισθηματική υπερφαγία.

Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν διαλειμματική δίαιτα

Η διαλειμματική νηστεία δεν ενδείκνυται σε γυναίκες με διαταραχές στον εμμηνορυσιακό κύκλο, παιδιά και εφήβους, διαβητικούς ασθενείς καθώς και σε ασθενείς με χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα.

Επίσης, το συγκεκριμένο διατροφικό σχήμα πρέπει να αποφεύγεται από εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες, ασθενείς με διατροφική διαταραχή, άτομα με ορμονικές διαταραχές καθώς και αθλητές υψηλού επιπέδου.

Διατροφική υποστήριξη για διαλειμματική νηστεία

Θέλετε να ενημερωθείτε περισσότερο για την διαλειμματική δίαιτα και αναζητάτε έναν υπεύθυνο επαγγελματία υγείας να σας κατευθύνει;

Είμαι Διαιτολόγος- Διατροφολόγος στην Ακράτα και μπορώ να σας βοηθήσω να κατανοήσετε το fasting και να μάθετε αν όντως ενδείκνυται για σας.

Μπορώ να σας εξυπηρετήσω δια ζώσης στο διαιτολογικό μου γραφείο ή διαδικτυακά μέσω Online συνεδριών. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να προγραμματίσετε μια συνεδρία με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας

Περισσότερα άρθρα