Τροφές που βοηθούν στην μνήμη των μαθητών

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Ναι, υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην μνήμη και φυσικά μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές και όχι μόνο στις πνευματικές επιδόσεις τους.

Η μνήμη και η γνωστική λειτουργία παίζουν σημαντικό ρόλο στην σχολική απόδοση των μαθητών. Η ποιότητα της διατροφής έχει αποδειχθεί πως επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διατήρηση της μνήμης.

Κατά τη διάρκεια της σχολικής ηλικίας που οι απαιτήσεις για γνωστική απόδοση αυξάνονται, η σωστή διατροφή μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά.

Ποιος είναι ο ρόλος των μικροθρεπτικών συστατικών στις τροφές που βοηθούν στην μνήμη

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η επαρκής τους πρόσληψη συνδέεται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και ενίσχυση της μνήμης.

Οι κύριες πηγές ωμέγα-3 είναι τα λιπαρά ψάρια (πχ. σολομός, σαρδέλες κλπ), οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια και σπόροι όπως ο λιναρόσπορος.

Αντιοξειδωτικά

Η οξείδωση των κυττάρων είναι μια βιολογική διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα υφίστανται βλάβες λόγω των ελεύθερων ριζών, κάτι που οδηγεί σε προβλήματα στον εγκέφαλο.

Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζουν ή επιβραδύνουν την οξείδωση των κυττάρων. Στα αντιοξειδωτικά περιλαμβάνονται οι βιταμίνες C και E, καθώς και τα φλαβονοειδη.

Οι κύριες πηγές αντιοξειδωτικών είναι τα φρούτα πχ. μούρα και λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι. Τα βατόμουρα, συγκεκριμένα, έχουν αποδειχθεί σημαντικά ωφέλιμα για τη βελτίωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β6, Β12 και φυλλικό οξύ) πρωταγωνιστούν στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη μνήμη και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι κύριες πηγές των Β6, Β12 και φολλικό οξύ είναι τα αυγά, το κόκκινο κρέας, τα ολικής αλέσεως δημητριακά και τα όσπρια.

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι σημαντικός για τη μεταφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο. Η έλλειψη σιδήρου, ιδιαίτερα σε παιδιά και εφήβους, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη.

Οι κύριες πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, το σπανάκι, και οι φακές.

Τροφές που ενισχύουν την μνήμη: Ο ρόλος των μακροθρεπτικών συστατικών

Υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη  

Η γλυκόζη αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και οι υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη παρέχουν σταθερή παροχή γλυκόζης στον εγκέφαλο.

Αυτό διασφαλίζει την σωστή γνωστική λειτουργία και τη σταθερή απόδοση στη μνήμη. Αντιθέτως, τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως η ζάχαρη και τα γλυκά, προκαλούν απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη, που ρυθμίζουν τη διάθεση και τη γνωστική απόδοση. Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι τα αυγά, τα πουλερικά, τα όσπρια και το τυρί.

Η επαρκής πρόσληψη ποιοτικής πρωτεΐνης συμβάλλει στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της μνήμης, ενώ προάγει την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Λιπαρά

Εκτός από τα ωμέγα-3, τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συνδέονται με τη βελτιωμένη γνωστική υγεία.

Κύριες πηγές είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί.

Πώς μπορούμε να εντάξουμε στην διατροφή μας τις τροφές που ενισχύουν την μνήμη

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, η διατροφή  που στοχεύει στην ενίσχυση της μνήμης και της απόδοσης των μαθητών, πρέπει να περιλαμβάνει:

  1. Πρωινό με υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (π.χ., βρώμη), πρωτεΐνη  (π.χ., αυγά) και φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά (π.χ., μούρα)
  2. Σνακ με ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια και αμύγδαλα, καθώς είναι πλούσια σε ωμέγα-3 και αντιοξειδωτικά
  3. Κύριως γεύματα με άπαχη πρωτεΐνη (π.χ., κοτόπουλο ή όσπρια), λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά (π.χ., σπανάκι) και πηγές σιδήρου (π.χ., φακές)
  4. Σωστή ενυδάτωση,  επαρκή πρόσληψη νερού. Βέβαια, και οι φυσικοί χυμοί χωρίς ζάχαρη αποτελούν ιδανική επιλογή

Καταλήγοντας, η διατροφή μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της μνήμης και της συνολικής γνωστικής απόδοσης των μαθητών.

Η κατανάλωση θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν την εγκεφαλική υγεία προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη και οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν και να εφαρμόζουν διατροφικές παρεμβάσεις, ενισχύοντας έτσι την πνευματική υγεία των παιδιών και μαθαίνοντας τους τις βάσεις μιας ισορροποημένης και υγιεινής διατροφής.

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας

Περισσότερα άρθρα