Η Βουλιμία είναι μια αθόρυβη διαταραχή πρόσληψης τροφής που μπορεί όμως να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία.
Στη σύγχρονη εποχή, η εικόνα σώματος αποτελεί κυρίαρχο θέμα στην καθημερινή ζωή. Οι άνθρωποι ασχολούνται στενά με το πώς βλέπουν τον εαυτό τους και το πώς τους βλέπουν οι άλλοι. Συνεχώς προβάλλονται «τέλεια» σώματα και προωθείται η δίαιτα ως η μοναδική λύση.
Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση πολλές φορές οδηγεί στο να αναπτύσσονται Διατροφικές Διαταραχές. Πρόκειται για διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες που τις περισσότερες φορές συνοδεύονται από ψυχικές δυσκολίες.
Η συχνότερη Διατροφική Διαταραχή είναι η Νευρογενής Βουλιμία η οποία μάλιστα εμφανίζεται συνηθέστερα σε νεαρές γυναίκες ηλικίας 15-25 ετών.
Τι ακριβώς είναι η Βουλιμία
Η Ψυχογενής Βουλιμία χαρακτηρίζεται από κατανάλωση πολύ μεγάλης ποσότητας τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Συνήθως συνοδεύεται από αντισταθμιστικές συμπεριφορές, για την αποφυγή της αύξησης του βάρους. Τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να είναι ο εμετός, η χρήση καθαρτικών ή διουρητικών και η υπερβολική άσκηση.
Τα άτομα με Νευρογενή Βουλιμία κατά την διάρκεια του επεισοδίου αισθάνονται ότι δεν μπορούν να σταματήσουν τον εαυτό τους. Αυτό τους οδηγεί να προσλαμβάνουν τέτοιες ποσότητες τροφής, που υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα μπορούσαν. Στη συνέχεια, μετά την υπερφαγία νιώθουν ενοχή και δυσφορία, καταφεύγοντας σε αντιρροπιστικούς μηχανισμούς.
Η Ψυχογενής Βουλιμία ανάλογα με την συχνότητα εφαρμογής των αντισταθμιστικών συμπεριφορών κατηγοριοποιείται σε ήπια, μέτρια ή σοβαρή μορφή.
Αίτια της Βουλιμίας
Η εμφάνιση της Βουλιμίας αποτελεί απόρροια συνδυασμού πολλών παραγόντων. Μερικοί από αυτούς μπορεί να είναι ψυχολογικοί, κοινωνικοί και βιολογικοί.
Για παράδειγμα το άγχος, η κατάθλιψη, η προώθηση του λεπτού σώματος και διαφορά γενετικά χαρακτηριστικά συμβάλλουν στην ανάπτυξη της. Πρόκειται για μια “κρυφή” ασθένεια και δύσκολα κάποιος μπορεί να αντιληφθεί ότι ένα μέλος της οικογένειας ή ένας φίλος πάσχει από Βουλιμία.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Βουλιμικοί ασθενείς δεν πραγματοποιούν τα υπερφαγικά επεισόδια και τις τεχνικές εκκαθάρισης μπροστά σε άλλους. Προφανώς, κάτι τέτοιο καθιστά την αναγνώρισή της ιδιαίτερα δύσκολη.
Νευρική Βουλιμία και κριτήρια διάγνωσης
Η διάγνωση της Νευρικής Βουλιμίας γίνεται σύμφωνα με τα κριτήρια διάγνωσης του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα:
- Η ποσότητα τροφής που καταναλώνεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή που θα κατανάλωναν τα περισσότερα άτομα σε αντίστοιχη χρονική περίοδο
- Η διάρκεια του υπερφαγικού επεισοδίου να είναι εντός 2 ωρών
- Το άτομο να αισθάνεται απώλεια ελέγχου κατά την υπερφαγία, δηλαδή να μην μπορεί να σταματήσει τον εαυτό του
- Μετά το υπερφαγικό επεισόδιο να εφαρμόζονται επαναλαμβανόμενα ακατάλληλες αντισταθμιστικές συμπεριφορές προκειμένου να μειωθούν οι περιττές θερμίδες
- Οι υπερφαγίες και οι αντισταθμιστικές συμπεριφορές να εμφανίζονται, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για 3 μήνες
- Τα άτομα να αξιολογούν τον εαυτό τους μόνο από το βάρος και το σχήμα του σώματος τους
Συνέπειες της Βουλιμίας
Η Βουλιμία είναι μια επικίνδυνη Διατροφική Διαταραχή για την υγεία και την ζωή. Συνοδεύεται από πολλές επιπλοκές, οι οποίες κυρίως οφείλονται στις συμπεριφορές εκκαθάρισης.
Ειδικότερα, πολύ συχνά προκαλούνται ηλεκτρολυτικές διαταραχές και αφυδάτωση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορες βλάβες στον οργανισμό όπως οι καρδιακές αρρυθμίες.
Ακόμη, είναι πολύ σύνηθες στα άτομα με Βουλιμία να παρατηρούνται στοματικές αλλοιώσεις. Οι σιελογόνοι αδένες πρήζονται, στα δόντια εμφανίζεται τερηδόνα και γενικότερα επικρατεί μια ξηροστομία. Επίσης, οι γαστρεντερικές διαταραχές όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η δυσκοιλιότητα είναι συνέπειες της Βουλιμίας.
Τέλος, οι γυναίκες υποφέρουν από διάφορες διαταραχές στον εμμηνορυσιακό τους κύκλο.
Πώς θεραπεύεται η Βουλιμία
Η Ψυχογενής Βουλιμία όπως όλες οι διαταραχές πρόσληψης τροφής θεραπεύεται με την κατάλληλη υποστήριξη από ειδικευμένο Διατροφολόγο και Ψυχολόγο.
Η θεραπεία είναι μία μακροχρόνια διαδικασία, στην οποία συχνά το άτομο θα κάνει υποτροπές. Επομένως, όσο πιο νωρίς ξεκινήσει, τόσο λιγότερο ανώδυνη θα είναι. Αρχικός στόχος, είναι ο περιορισμός των επεισοδίων εκκαθάρισης ώστε να αποφευχθούν οι μακροχρόνιες επιπλοκές που προαναφέρθηκαν.
Σε επόμενα στάδια και μέσω της διατροφικής εκπαίδευσης, ο στόχος είναι η κατανόηση του μηχανισμού κορεσμού που θα οδηγήσει το βουλιμικό άτομο να μην νιώθει την ανάγκη πυροδότησης μιας εκκαθαριστικής συμπεριφοράς.
Σε κάποιες περιπτώσεις που πιθανά συνυπάρχουν καταστάσεις όπως κατάθλιψη ή άγχος, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή. Σε αρκετά σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί και νοσοκομειακή περίθαλψη λόγω των επικίνδυνων επιπλοκών της πάθησης.
Συμπερασματικά, η Νευρογενής Βουλιμία είναι μια Διατροφική Διαταραχή με επικίνδυνες επιπτώσεις. Η αντιμετώπιση της μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είναι εφικτή.
Διατροφική υποστήριξη για την θεραπεία της Βουλιμίας
Γνωρίζετε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο που παρουσιάζει συμπτώματα της Βουλιμίας; Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, μπορώ να βοηθήσω!
Είμαι Διαιτολόγος- Διατροφολόγος στην Ακράτα και πιστοποιημένη Master Practitioner στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών. Έχω τις γνώσεις να σας καθοδηγήσω ώστε να τεθούν βήμα-βήμα οι βάσεις για την θεραπεία.
Μπορώ να σας εξυπηρετήσω είτε δια ζώσης στο διαιτολογικό μου γραφείο είτε διαδικτυακά μέσω Online συνεδριών. Θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου για να προγραμματίσετε το πρώτο ραντεβού σας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:
- τηλεφωνήστε μου στο 697 802 4560
- συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας στην ιστοσελίδα μου